Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ten divný kraj, kde horský vítr fouká...

Lednové přemítání s básníkem Janem Opolským... „Funkcí poesie ve světě je, aby nás posilovala, když nám hrozí dezintegrace." (Sigmund Freud)

Za zimních večerů sahám do knihovny. Tou dobou mrazivých nocí a plískanic je četba pro potěchu duše. Rozmlouvat s básníkem se mi jeví jako vhodná chvíle pro mé setkání. Někdy se mi stane, že mi to na první pokus jaksi nevyjde. Musím hledat jinde. Jsou ale chvíle, kdy slovo probleskuje svým zabarvením a zvukomalebností. Jeho rytmus plyne. A přede mnou pak vystupují „obrazy“. Někdy až hluboko do noci. Nechce mne pustit. Houpe se v křesle a předčítá... A skrze slovo, rozezvučí tak ono minulé, přítomné i budoucí v jediném okamžiku. Jde o „jasný čas“, který trvá. Mířím k věčnosti?

Jsem v polosnu, usínám? Bá-snění, ba (ano, vpravdě) a snění... Nebo probudil mou duši do bdělého stavu? To není podstatné, důležité je setkání.

Kraj rodný měl jsem v lásce pro stesk polí,

pro hořký závan jehličnatý hvozd,

a výšku hor pro touhy, jež tam bolí,

běh čistých vod pro marnou nestálost.

Jan Opolský, Vyznání, ze sbírky Dědictví, 1923

 

Když jsem jel svého času z Boleslavi do Paky, zažil jsem kdesi v zákrutu stoupající silnice v lesích citový náraz: fyzický takřka dojem nové atmosféry, jako by náhle a bez přechodu byla protržena dělící clona a jako bych vplul do nevyslovitelného ovzduší jiného kraje. Jeho vnější znaky, ojedinělý půvab černých lesů, kopců, podhorských mýtin a luk, výhledů k horám a do kraje mě pak provázely až do Paky.

Ivan Slavík; Básník miniatur a devadesátá léta, Jan Opolský, Představení v soumraku, 1968

 

Ten předěl ti nabízí jinou scenérii krajiny, tedy i jinou scénu pro její příběhy. Lidí, věcí, oblaků i stínů... Určité rozhraní vždy k něčemu poukazuje. Setkání  pulsující krajiny" s  krajinou spočinutí" protkanou lehkým dynamismem jejich výstupů.

 

Noří se hvězdy pořídku ze siných hlubin světa,

každá je poupě stříbrné, jež dosud nerozkvétá,

vstupují v mrazná skupenství, v sepnuté šperky kněžen,

s tajemstvím jich jsi nesmířen, dálkou jich neosvěžen.

Jan Opolský, Hvězdy, ze sbírky Hory a doly a lesy, 1931

 

Takový malý zázrak prožijeme časem všichni. Stalo se mi nedávno, že putoval jsem kolem Kumburku polními cestami sněhem po kolena, v němž ukazovaly směr polozaváté šlépěje. Šeřilo se, modravý soumrak ukládal se na sníh. Za dní, kdy slunce se neobjeví, sníh má vždy modravý nádech. Daleko široko nevidět živé duše; jen mlčení černých lesů a ticho zasněžených polí a samota. Je snad po Čechách dosti končin příbuzného rázu, ale ten určitý charakter a výraz duševní má jen tato krajina novopacká: je to svět smutných a chvíle klekání. Jan Opolský z mlh a světel rodného kraje a ze života jeho lidu i z jeho mlčení spředl vzdušný závoj podivuhodných básní, který již přilnul ke tváři krajiny.

Osvětlená okna chalup mluví hlasem tichých legend o tvrdém životě tkalců a podivném vnitřním světle.

Karel Toman: Ticho (Národní listy 5.2. 1918)

Karel Štika, Pod Kumburkem, 1957

Člověk je v takové krajině více sám, na obzoru se mu rýsují siluety lesů a mrazivý dech hor mu připomíná v jakém že hájemství se nalézá. A zdejší červenice? Duši dává do pohybu, zjitří jeho vidění. Závrať a samota. Někdy to pro něj je doopravdy „boj o život...“

 

Takový krutý, tvrdý kraj. Větry tu tence fičí,

na každém kopci vdechuješ éthery stále řidčí.

Jan Opolský, Horská noc, ze sbírky Hory a doly a lesy / 1931

 

Dívá se pohled andělský do zlatých oken chalup,

vějíce jako sivý vlk bílou jde nocí na lup.

Jan Opolský, Sníh, Čtení z hvězd a obelisků / 1936

 

Řada chalup ponížených bezmála až k zemi,

zbičovaných nepohodou, slotou, vichřicemi,

v oknech slepých, blanovitých divný zásvit tají:

tvrdí lidé tady bydlí, tvrdě umírají;

v stálém boji se životem neuznaní reci,

černé, kruté pecny chleba sází do svých pecí.

Zevně tupí, obolení, nepřístupní, suší,

zcestnou, tajnou kontemplací vzněcují svou duši,

v jejich žití hrubnou dlaně, strasmi bělá hlava,

vzácná víra v převtělení ale neselhává.

Jan Opolský, V horách, ze sbírky Hory a doly a lesy / 1931

 

Slunce vcházelo okny do selské světnice a jiskřilo po kamenných hrncích s basalkami. Truhly a mísníky byly dílem příjemné umělecké naivity a byli na nich zobrazeni ptáci, zobající mezi věnečky a makovými květy. Staré švarcvaldky byly suché a jednotvárné ve svém projevu, jako je pochůzka stráže. Širá pec, upravená jako zvýšené lože, oddechovala teplem a útulností. Kocour trojí barvy hrbil se tu, mžikaje proti světlu zlatými štěrbinami svých očí.

Jan Opolský, Drama samoty,ze sbírky Hranolem křišťálu,1944

Jan Machytka, město Nová Paka, 1865

Věci vykresluje do nejniternějšího detailu, jakoby opatrně a jemně ryl svůj starý dřevoryt. Jen si vědom svého díla. Uvědomuje si, že i věci nejsou pouhou stafáží. Jsou našimi malými vesmíry, často s volající „aureoleou“. Jsou v nás a my jsme v nich.

Že skrze ně probleskuje něco více? Vnímá je, dotýká se jich, nasává jjich vůni, naciťuje je jako součást této krajiny. Koncentruje tak zdejšího „génia loci“, jeho rytmicitu, vůně, barvy... Snaží se zachytit „onu vitální křivku“, která prostupuje vším.

 

Podivnou mocí neklidnou duše se vždycky chvěla,

do hájů se tu vstoupilo tak jako do kostela,...

Jan Opolský, Za zmizelými lesy, ze sbírky Hory a doly a lesy, 1931

Stranil se zúmyslně vozové cesty, aby se s lidmi nesetkával, v duchu se zabývaje jedině svými vidinami.

Míjely z jeho dohledu poslední obydlená stavení a na vzdáleném obzoru černal se hustý pás lesa, zvaného všeobecně po kraji „Vlčí Jahodnicí“. Dorazil tam skoro s večerem, a důsledky vynechané svačiny, rozrušení z tajného útěku a citelná únava z prudké chůze přinutily ho k náhlému odpočinku. Usedl, ztěžka oddychuje uprostřed stromů a vyjedl svoji zásobu chleba a sýra takořka s hltavostí.

Počínalo se valem šeřiti.

Poslední paprsky pomorančové a smaragdové záplavy pronikaly sem mezi průseky stromů, z veliké dálky doléhalo kvílení večerního zvonku o dvou zastaveních.

Stromy tajemně voněly a kdykoli se nachýlily jeden k druhému, vydaly jejich koruny hluboký vzdech.

Jan Opolský, Nová země, 1918

 

A potom ptáci, motýli a šídla

se sklonem hebkým přišli k mojim rtům...

Tu teprve duše rozepnula křídla

a pralesem se brala k nebesům...

Jan Opolský, Prales, ze sbírky Jedy a léky, 1901

 

Ptali se mně všichni, proč setrvávám o samotě. Odpověděl jsem „proč ne...“

Na poutníky, pokračující za noci ve své chůzi, bylo působení měsíce sladší a dobromyslnější. Byl pro ně na nebi zavěšen jako veliká kouzelnická lampa, všecky kouty světa jim osvítil, všecky milníky na daleké cestě stříbrným číslem poznamenal, a zdálo se, že v zatáčkách lesa usedá přímo na jejich tlumok, aby nebyli vydáni stínům a zbloudilosti.

A odtud všecky jejich vzpomínky na domov jako by měly barvu bledého safírového skla, jež bylo pro úlevu přiloženo k zemdlelým očím.

Luna osvětluje duši a vábí jej do lůna přírody, krajiny... Jde o intenzivní dynamický stav ducha. Básník svým zaříkáváním, podivuhodným stavem své senzitivity evokuje představu.

Nebo se za měsíční noci chvěly okraje mraků všemi pablesky perlí a stříbrného amalgamu. Mrtvý déšť lunárního světla smnášel se k zemi jako voda z křišťálové nádoby bez šumu přelévaná. Zimní slunce budilo nespočetné bodavé zážehy jako pochodeň v klenotnici.

Jan Opolský, Drama samoty,ze sbírky Hranolem křišťálu,1944

...............................................................................................................................................

U té kašny když už soumrak jako mnich jde po kraji,

ženy duše nepřezpytné vyznání své šeptají.

Jan Opolský, Městečko v horách, Čtení z hvězd a obelisků, 1936

 

Tak snad zase někdy... Vždyť poezie (řecké sloveso „poiein“ znamená dělat), jde o „posvátný čin“, kdy slovo zní... Rytmizuji své volání v blankytnou modř nebe. Abych skrze sílu imaginace očekávající v kajícnosti sestup obrazu na zem.

Jan Opolský

Jan Opolský, básník, 15.7. 1875, Nová Paka – 20.5. 1942, Nová Paka, vyučil se v packé Kretschmerově dílně malování obrazů, v její pospolitosti jakoby přežíval duch starých cechovních dílen. Snad proto jeho básně působí „nějakým starošvábským dojmem starého dřevorytu“, jak píše básník Jiří Karásek ze Lvovic.

Jan Čarek o Opolském: „Obličej zasnědlý, vybíhající v štíhlou, typickou bradku... neobyčejně pronikavě černých, výrazných očí. Mohly to být oči orlí – měly svůj ostrý vid, rozeznávající nejtemnější odstíny.“

Snažil se pracovat „stranou davu“ jako „středověký iluminátor krajiny“, a to nejen vnější, ale i vnitřní „v cele svého ticha...“

V té situaci nabývají tito vyznavači krásy, díla a hodnoty podoby „rytířů smutné postavy“, bojujících marně proti větrným mlýnům, jejichž lopatky zametají všechno do čistotné a nevýrazné roviny, proti stádům prasat, slintajících na všechno, co nelze zaplatit penězi, co nelze sežrat, vykálet a znovu sežrat, což byl koloběh procesu, který pořizuje výrobky, série, čísla a ne osoby a díla.

Ivan Slavík, Básník miniatur a devadesátá léta, Jan Opolský, Představení v soumraku, 1968

 

Autor: Ivo Chocholáč | čtvrtek 11.1.2024 7:34 | karma článku: 9,03 | přečteno: 239x
  • Další články autora

Ivo Chocholáč

BÁSNÍK TICHA, KLUK Z RADOTÍNA...

každý ráno bychom se měli očišťovat každou noc bychom se měli milovat každou vteřinu bychom měli bejt připravený na konec (...) Pavel Zajíček, Očišťování, 1974

15.4.2024 v 6:00 | Karma: 12,92 | Přečteno: 362x | Společnost

Ivo Chocholáč

Umění hrát si posiluje lidskou duši

Stavět se tedy ke skutečnosti jako ke hře, rozšířit prostor velkorysého herního chování, které dokáže zaplašit skrblictví, chtivost a zlobu, znamená pracovat na díle civilizace. R. Caillois

14.2.2024 v 7:47 | Karma: 9,78 | Přečteno: 361x | Společnost

Ivo Chocholáč

Je ještě nějaké nahoře a nějaké dole? (F. Nietzsche)

Je doba „příchodu", Adventu... Nespěchej a zastav se, připomeň si, „kdy Slovo vchází do zjevnosti...“

5.12.2023 v 6:57 | Karma: 8,71 | Přečteno: 249x | Společnost

Ivo Chocholáč

Na podzim za Erbenem II

Pakli v býlí není síly, / mocné slovo neomýlí. // Mocné slovo mračna vodí, / v bouři lité chrání lodi. // Mocné slovo ohni káže, / skálu zdrtí, draka sváže. // Jasnou hvězdu strhne s nebe, / slovo mocné zhojí tebe. K. J. Erben,Vrba

14.11.2023 v 7:34 | Karma: 13,52 | Přečteno: 278x | Společnost

Ivo Chocholáč

Na podzim za Erbenem

Matička mne zabila,/tatíček mne sněd;/sestra kůstky posbírala,/do zahrádky zakopala;/-u-u-u-/-u-u hned. (K. J. Erben, záznam)

12.10.2023 v 7:33 | Karma: 13,19 | Přečteno: 262x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 11,35
  • Průměrná čtenost 301x
Odborný pracovník muzea, pedagog, cestovatel. Píši o tom, co potkám cestou... snažím se o celostní pohled na věc.

Seznam rubrik